Tραγούδια που ερμήνευσε και έγραψε
Αντώνης Βαρδής
Γεννήθηκε στις 7 Αυγούστου του 1948, στο Μοσχάτο. Σε ηλικία 6 ετών φέρεται να γνώρισε τον Βασίλη Τσιτσάνη, τον Γιάννη Παπαϊωάννου και τον Γιώργο Ζαμπέτα και τη Ρένα Ντάλια στο νυχτερινό μαγαζί “Φαληρικό” όπου και τραγούδησε για πρώτη φορά.
Για βιοποριστικούς λόγους, το 1955, δούλεψε δίπλα στο συνθέτη και δεξιοτέχνη στο μπουζούκι Μανώλη Χιώτη, στη “Γωνιά της Αθήνας” στην Πλάκα. Λόγω της δύσκολης οικονομικής κατάστασης της οικογένειας του δεν πήγε στο γυμνάσιο αλλά ξεκίνησε να εργάζεται από μικρός.
Ξεκίνησε να παίζει ερασιτεχνικά κιθάρα με τους Γιάννη Πανταζή και Γιώργο Πανταζή και δημιούργησαν το ροκ συγκρότημα Vikings. Το συγκρότημα είχε πολλές αλλαγές μελών στην σύνθεση του με τον Βαρδή και τον Μυλωνά να είναι τα μόνα σταθερά μέλη. Σταδιακά η δραστηριότητα τους έγινε επαγγελματική.
Από το 1969, ξεκίνησε να εργάζεται ως κιθαρίστας σε μπουάτ στην Πλάκα, ενώ συμμετείχε ως μουσικός σε ηχογραφήσεις, συνεργαζόμενος με σημαντικούς συνθέτες τόσο του έντεχνου όπως ο Δήμος Μούτσης, ο Γιάννης Σπανός και ο Μάνος Λοΐζος, όσο και του λαϊκού όπως ο Χρήστος Νικολόπουλος και ο Θανάσης Πολυκανδριώτης. Παράλληλα ξεκίνησε να γράφει τραγούδια, τα οποία όμως δεν ηχογραφούσε.
Το 1976 συνέθεσε και ερμήνευσε τον πρώτο του προσωπικό δίσκο με τίτλο “Οραματίζομαι” σε στίχους του Γιάννη Αθανασιάδη. Το άλμπουμ δε γνώρισε επιτυχία και ο Αντώνης Βαρδής για ένα διάστημα αποτραβήχτηκε από τη σύνθεση απογοητευμένος.
Επέστρεψε το 1978 με τραγούδια με πιο εμπορικό προσανατολισμό, γράφοντας για τους Γιάννη Πουλόπουλο, Γιάννη Πάριο, Δήμητρα Γαλάνη, Χάρις Αλεξίου, Γιώργο Νταλάρα, Βασίλη Παπακωνσνταντίνου και άλλους καλλιτέχνες.
Πολύ σημαντικός στάθηκε για τον Αντώνη Βαρδή ο προσωπικός δίσκος του “Στην Ελλάς του 2000” (1995). Στα επόμενα χρόνια ο Βαρδής συνεργάστηκε με πολλούς παλιούς και νεότερους τραγουδιστές όπως η Καίτη Γαρμπή, ο Αντώνης Ρέμος ο Στέλιος Ρόκκος, η Μελίνα Ασλανίδου, ο Γιάννης Πλούταρχος, η Γλυκερία, η Νατάσα Θεοδωρίδου, η Πέγκυ Ζήνα, ο Νίκος Βέρτης και πολλοί άλλοι.
Το 2013, ο Αντώνης Βαρδής διαγνώστηκε με καρκινικό όγκο στο κεφάλι και ξεκίνησε αγώνα για να κρατηθεί στη ζωή. Απεβίωσε στις 2 Σεπτεμβρίου του 2014, αφήνοντας πίσω του μία καλλιτεχνική παρακαταθήκη βαρύνουσας σημασίας.
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου